Notícies i Agenda arrow Secció d'Estudis Medievals
Secció d'Estudis Medievals

La SEM és la Secció d'Estudis Medievals del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès. La idea de crear aquest grup va néixer d’una sèrie de trobades d’una colla de persones del Ripollès, relacionades amb diferents àmbits de coneixement, però amb uns interessos i motivacions compartides sobre el passat i el patrimoni d'aquesta nostra comarca.

Va ser en aquestes trobades que va anar prenent cos la idea de constituir-nos formalment com a grup científic amb la finalitat d'unir esforços i poder aprofundir molt més en la nostra història, no només a nivell personal, sinó a nivell grupal. Tenint en compte això i els origens medievals de bona part de les nostres poblacions ens va semblar que el més adequat seria centrar-nos principalment en l'estudi d'aquest període històric.

A partir d'aquí es va començar a parlar del tema amb els responsables del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès i tot plegat va anar agafant forma fins que el dia 5 de maig de 2001 va quedar constituïda aquesta Secció d'Estudis Medievals del Centre d'Estudis Comarcal del Ripollès.

La SEM som un grup obert a tothom que tingui inquietuds històriques, principalment sobre la nostra comarca i l'època medieval i que tingui ganes i esperit de treball per ajudar-nos a la consecució dels objectius que ens hem marcat.

La seu social de la SEM es troba a Sant Joan de les Abadesses. Concretament al primer pis del Palau de l’Abadia. Aquest edifici és un marc idoni per la nostra secció, ja que és un edifici medieval que té el seu origen al segle XII. Al llarg de la història el Palau de l’Abadia ha estat seu de vàries institucions, així com biblioteca, arxiu, presó, magatzem...

El perquè de Sant Joan de les Abadesses té la seva explicació. La gran majoria de constituents de la SEM som gent del poble i ens va semblar que seria bo pel poble tenir la seu d'una de les seccions del CECR. Va ser amb aquest plantejament que vam proposar la creació de la SEM a la junta del CECR. De la mateixa manera, el CECR va trobar que era una possibilitat magnífica per a fer un primer pas en la descentralització del CECR i ens vam posar plegats mans a l'obra. Després es va parlar amb l'Ajuntament de Sant Joan de les Abadesses, qui va posar totes les facilitats perquè el Palau de l'Abadia pogués ser la seu de la SEM, com finalment ha estat.

Aquí presentem els nostres objectius inicials que són, de fet, les motivacions que ens van dur a crear la SEM:

  • Promoure la investigació històrica, cultural i científica principalment del Ripollès. Pel què fa el marc cronològic en primer terme prioritzem l’època medieval sobretot per la importància d’aquesta en la nostra comarca, a tots els nivells i per les nombroses empremptes que ha deixat en el patrimoni cultural, arqueològic i artístic. Però també és del nostre interès promoure l’estudi de la resta de les èpoques històriques.
  • Donar a conèixer la nostra història i el nostre patrimoni també és per la SEM d’una cabdal importància, ja que quan el coneixement es popularitzi, i la història del nostra poble i comarca no sigui desconeguda per ningú, quan tots nosaltres tinguem un millor coneixement de la nostra història, el nostre passat, les nostres tradicions, dels nostres antecedents, això farà possible que estimem molt més el que ens envolta, ho poguem valorar més, i a l’hora poder-ho exportar i explicar a la gent que no ens coneix.
  • Relacionar-nos amb altres centres i persones d'altres llocs i amb idees diferents és doncs essencial per enriquir la SEM i perquè tingui encara més vida. No es tracta de tancar-nos en l’àmbit local o comarcal, sinó que aquests contactes amb altres associacions culturals d’altres llocs de caire similar al nostre ens han de servir per intercanviar aquest coneixements que nosaltres promovem.

A continuació us deixem les nostres dades per aquells que estigueu interessats en posar-vos en contacte amb nosaltres:

Secció d'Estudis Medievals (SEM)
Apartat de Correus 20
17500 Ripoll
Telèfon: 649 941 361
Correu electrònic: Aquesta adreça de correu electrònica està protegida contra els robots d'spam, necessites activar Javascript per veure-la

Sisenes Jornades d'Arqueologia de les Comarques Gironines

Els dies 10 i 11 de maig de 2002 van tenir lloc les Sisenes Jornades d'Arqueologia de les Comarques Gironines a Sant Joan de les Abadesses.

Aquesta trobada bianual va comptar enguany amb la col·laboració de la SEM dins de la comissió organitzadora.

Aquestes Jornades són el punt de trobada dels prehistoriadors i arqueòlegs de la província de Girona i s'hi han exposat i discutit un recull dels treballs realitzats en el bienni anterior que posen de manifest que l'activitat realitzada es va incrementant jornades darrera jornades.

És per això que ha estat un plaer per a la SEM col·laborar perquè enguany les jornades s'hagin pogut realitzar a Sant Joan de les Abadesses.


 
(C) 2005 Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès