Notícies i Agenda arrow Notícies i Agenda arrow Darrers arrow V Col·loqui Transpirenenc a Areny de Noguera (5-7 d'octubre de 2007)
V Col·loqui Transpirenenc a Areny de Noguera (5-7 d'octubre de 2007)

V COL·LOQUI TRANSPIRENENC A ARENY DE NOGUERA

El passat cap de setmana va celebrar-se a Areny de Noguera (Ribagorça) el V Col·loquis Transpirinencs, amb un notable èxit d’assistència i la participació de quatre comunicacions relacionades amb el Ripollès.

Les quatre anteriors edicions dels Col·loquis Transpirinencs s’havien celebrat a Núria en els anys 1998, 2000, 2002 i 2004.

Aquest any el Col·loqui Transpirenenc s’han celebrat a Areny de Noguera amb la voluntat de convertir la celebració d’aquesta trobada en itinerant, amb la voluntat d’ampliar el seu radi d’influència.

Inicialment els Col·loquis Transpirinencs de Núria foren una iniciativa del Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès i de la francesa Unió de Centres d'Estudis Transpirenencs, sempre amb el suport del Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. Des de l’anterior edició del Col·loquis Transpirencs, celebrat a Núria, l’organització corre a càrrec del Institut Ramon Muntaner. Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana.

La propera edició dels Col·loquis Transpirenencs tindrà lloc a Núria la tardor del 2009 i la següent ja s’ha acordar celebrar-la a la vall d’Aran, el 2011. En tot cas l’edició de les comunicacions presentades ha estat fins ara un treball del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, en les publicacions nomenades Ibix.

Les comunicacions més a menys relacionades amb la comarca del Ripollès presentades al V Col·loqui Transpirinenc han estat la de Miquel Sitjar sobre “Assaig sobre famílies governants a la vall de Ribes”, de Caterina Capdevila sobre “Les confraries del Roser en el Pirineu i Prepirineu gironí en època moderna”, de la Dra. Tünde Mikes sobre “Comunitat i cases: famílies i transmissió de la terra en el Pirineus Orientals 1600-1700)”, de Francesc Xavier Morales sobre “Josep Pujol, àlies Boquica. Bandidatge i guerra a la ratlla de França”, d’Antoni Llagostera sobre “El municipi de Parròquia de Ripoll (1975). Una exemple atípic d’ajuntament” i de Montserrat Molí “Queralbs, carnera política entre Espanya i França gràcies als comunals”.

Un dels relators dels quatre àmbits en que es va dividir la presentació de les comunicacions presentades fou el president del Centre d’Estudis Comarcals del Ripollès, Antoni Llagostera Fernández.

 
< Anterior   Següent >
(C) 2005 Centre d'Estudis Comarcals del Ripollès